Aluksi katsoin videon ja luin netistä tietoturvasta sekä nettihuijausten välttämisestä. Sen jälkeen luin 2 sähköpostiviestiä, joista täytyy miettiä mitä nämä viestit todennäköisesti ovat ja mistä päättelen sen ja miten näiden viestien kanssa pitää toimia.

1. sähköposti: 

s%C3%A4hk%C3%B6posti1.jpg

Ensimmäinen viesti on selvästi huijaus. Ensinnäkin pankilta ei tule sähköpostiviestejä. Pankin asiat hoidetaan yleensä verkkopankissa. Pankki myös kertoo pyrkivänsä tekemään varkkopalvelusta turvallisimman maailmassa ja tämä taitaa olla lähes mahdotonta. Viesti kannattaa poistaa välittömästi, älä myöskään avaa mitään sähköpostin linkkejä. Viestisssä väitettiin viestin tulevan Osuuspankilta, joten ottaisin itse yhteyttä myös sinne. 

2. Sähköposti :

S%C3%A4hk%C3%B6posti2.jpg

Toinenkin sähköpostiviesti on varmasti huijaus. Silmääni pisti useat kirjoitusvirheet ja outo kirjoitusasu. Sähköpostiosoite on myös todella outo ja tälläistä ei Nordea todennäköisesti käytä. Viesti kannattaa poistaa heti ja sen linkkejä ei kannata avata missään nimessä. Olisin myös yhteydessä Nordeaan, josta sähköpostin väitetään tulevan.

 

Tehtävä 4.

Varmuuskopiointi on puhelimellani automaattinen, ja käytän tietojen ja kuvien talletukseen Googlen Drive-pilvipalvelua. Varmuuskopiointi on kaikille puhelimeni kuville, yhteystiedoille sekä viesteille. Koskaan ei voi tietää, jos vaikka tallennusväline tuhoutuu, virus iskee, joku poistaa tärkeitä tiedostoja, tallennusväline katoaa tai varastetaan yms.  Verkko on lähes aina paras paikka varmuuskopioille ja varmuuskopiointi kannattaa suorittaa niin usein, että kaikki tärkeät tiedostot ovat heti tallessa

Tehtävä 5.

Opintojen aikana käytettävän Office365-pilvipalvelun tiedostot poistuvat tilin mukana, kun valmistun. Aion valmistautua tähän niin, että siirrän tiedostoni Googlen pilvipalveluun ja teen niille oman kansion. Se on hyvä vaihtoehto, koska Drivessä on muutkin minulle tärkeät tiedostot ja kuvat.

Tehtävä 6.

Piti vielä pohtia, mitkä seikat voivat olla tietoturvariskejä työpaikalla, sekä mitkä ovat suurimpia uhkia tiedoillemme ja tiedostoillemme. Hoitoalalla on tärkeää osata kirjata oikeat tiedot oikean potilaan kohdalle ja sulkea tiedostot aina käytön jälkeen. Kun olet tehnyt kirjauksia omilla tunnuksillasi, täytyy aina muistaa kirjautua ulos (esim. Effica), jotta ulkopuoliset eivät pääse häiritsemään. Jos ei halua että vieraillut verkkosivut/sivuhistoria ei tallennu muistiin, on mahdollisuus valita salainen ikkuna, jolloin käytetyt sivustot eivät tallennu sivuhistoriaan. Suuria uhkia ovat myös virukset, joten viruksentorjuntaohjelmat on hyvä pitää ajantasalla.